Kāda Preiļu veikaliņa darbiniece atklāja kāpēc tieši pārdevējas sver preci, bet jūs to nevarat – šeit ir savs mērķis

Vakar man bija tā laime satikt draudzeni, kura strādā par kasieri veikalā. Tas atrodas pavisam netālu no manām mājām, un es bieži pēc darba iegriežos, lai iegādātos pārtikas preces.

Ar draudzeni Marinu mēs sākām sarunāties, un sarunas laikā es nevarēju atturēties un neuzdot viņai jautājumu, par kuru jau sen biju domājusi: “Kāpēc jūsu veikalos pie kases tiek svērti augļi un dārzeņi? Vai nebūtu vienkāršāk, ja klienti paši varētu nosvērt savus pirkumus un izdrukāt čekus, kā tas notiek, piemēram ārzemēs? Tad kasieri vienkārši pieņemtu maksājumu no čeka.”

Tad sekoja paskaidrojums

Marina paskaidroja, ka patiesībā ievērojama daļa viņu veikala klientu ir vecāka gadagājuma cilvēki, kuri ne vienmēr spēj orientēties modernos svaros un kases aparātos. Viņa atzīmēja, ka īpaša speciālista nolīgšana, kas apmācītu vecāka gadagājuma klientus iekārtu lietošanā, veikalā nebūtu praktiska. Tāpēc vadība nolēma deleģēt šo atbildību kasieriem, lai izvairītos no papildu izmaksām par papildu darbinieku.

Turklāt Marina dalījās ar mani interesantā informācijā: diemžēl krāpšana lielveikalos ir diezgan izplatīta. Veikala vadība veic visus iespējamos pasākumus, lai pasargātu sevi no gan tīšas, gan nejaušas krāpšanas, kas var notikt ar precēm. Viņa paskaidroja, ka neviens kasieris nenodarītu sev pāri, skenējot preci ar atšķirīgu svītrkodu, jo tas varētu izraisīt nopietnas sekas.

Pēc Marinas teiktā, ir arī daži diezgan viltīgi klienti. Viņa paskaidroja, ka daži no viņiem vispirms nosver preci, piestiprina īpašu etiķeti ar svītrkodu un cenu un pēc tam pievieno maisiņam vēl preces. Viņi to dara tā, lai svara atšķirība nebūtu pamanāma. Pēc viņas teiktā, šāds “triks” var ļaut viņiem vienas dienas laikā pārvadāt līdz pat 100 kilogramiem preču, pat ja veikals nav ļoti liels.

Tas ir patiesi mulsinoši, un tas lika man aizdomāties par to, cik grūti kasieriem ir strādāt šādos apstākļos, kur viņiem jāuzrauga ne tikai tas, kas notiek pie kases, bet arī tas, kā klienti uzvedas.

VIDEO:

Marina arī atzīmēja, ka šādas situācijas padara kasieru darbu vēl sarežģītāku. Viņiem jābūt uzmanīgiem un modriem, lai novērstu krāpšanu, kas varētu notikt viņu acu priekšā. Tas prasa ne tikai profesionalitāti, bet arī spēju ātri reaģēt uz jebkuru situāciju. Mani pārsteidza, cik daudz faktoru ietekmē lielveikalu darbību un cik daudz informācijas slēpjas aiz šķietami vienkāršām darbībām, piemēram, produktu svēršanas.

Viņa arī paskaidroja kādas preces labāk nepirkt, pat tad ja jums ir finanšu krīze

Putraimi

Kvieši un mieži arī ir lēti. Bet tagad es tos nepirkšu pat par tādu cenu. Tādi smalki putraimi nav jāmazgā. Es tos vienmēr ielēju pienā un vārīju lēnajā plītī līdz gatavībai. Izrādās, ka lētie mieži satur daudz piemaisījumu: sēnalas un pat mazus akmentiņus. Var sanākt nepatīkami Kāds varētu teikt, ka vajadzēja mazgāt. Tas būtu palīdzējis noņemt sēnalas, bet akmentiņi (cietās daļiņas) joprojām būtu tur.

Sviests

Vislabāk nepirkt sviestu ar 72,5% saturu. Šāda veida sviests bieži ir viltots, un ir labi, ja tajā ir liellopu tauki, nevis palmu eļļa. Īstam sviestam nav ilgs glabāšanas laiks. Temperatūrā, kas nav augstāka par 5 grādiem pēc Celsija, glabāšanas laiks ir tikai 30–60 dienas.

Un sviesta cenas lauž jaunus rekordus. Es to pagaršoju un man īsti nepatika. Varbūt tas ir tikai pirmais iespaids? Man tas būs jāpārbauda: pievienojiet sviesta gabaliņu verdošam ūdenim.

Lasi vēl: Spāniete par Latviju: ”Jūsu mājas nav domātas dzīvošanai, bet gan kam citam”

Sautēta gaļa

Turpinām staigāt pa veikalu. Konservu plauktos ir sautēta gaļa tikai par  nieka eiro. Daudzos veikalos sautētai gaļai ir atzīme “zema cena”. Cena ir laba, bet, lasot sastāvdaļas, man gribas to aizmirst un nolikt atpakaļ. Izrādās, ka gaļas praktiski nav. Tikai cūkgaļas āda un tauki. Galvenā sastāvdaļa ir sojas proteīns. Baidos pat pirkt labu sautētu gaļu. Bet piekrītu, ka, ja man nebūtu nekā cita, ko ēst, es ēstu arī šo.

Pēc atsauksmēm, siļķe nav īpaši laba. Tā ir ūdeņaina, zivs gabaliņi ir nevienmērīgi un pārcepti. Bet cilvēki nesūdzas par garšu. Viņi saka, ka tā ir ēdama, un daži saka, ka tā ir garšīga.